Ithalia

Saranean länsilaidalla kohoavat suuret ja vihannat ikimetsät. Niihin on jo vuosisatoja liitetty paljon salaperäisiä ja pelottavakin tarinoita, sillä  suurten ikimetsien kätköissä on helppo eksyä suunnasta ja menettää henkensä. Tätä villiä valtakuntaa kutsutaan Ithaliaksi ja sitä asuttavat haalit, jotka ovat elävät sopusoinnussa luonnon kanssa metsästäen, kalastaen ja ottaen vain sen, mikä on tarpeen.

Haalit ovat Saranean parhaita eränkävijöitä. He ovat usein hiljaisia ja mietiskelyyn taipuvaista sorttia, mutta ne jotka ovat vierailleet heidän puuasumuksissaan, osaavat kertoa myös ihmeellisiä tarinoita villeistä tansseista ja lauluista, jotka kunnioittavat puiden vanhoja henkiä.

Ulkomaalaisia usein kummastuttaa eniten haalien yhteiskunta, joka on jaettu neljään kastiin. Huipulla ja johdossa ovat ritualistit, jotka tanssivat, laulavat ja kertovat haalien tärkeimmät tarinat. Seuraavana tulevat metsästäjät, jotka toimivat päälliköinä, ovat taitavia eränkävijöitä ja suojelevat kyliä mannunvartijoina. Kolmantena tulevat vapaat, joiden piiristä löytyy monenlaista osaajaa ja eränkävijöitäkin. Viimeisenä ovat taas palvelijat, kasti, johon joutuu vain rikoksen tehtyään tai syntymällä siihen. Palvelijat ovatkin aina jonkun omaisuutta, seikka, jonka vuoksi ulkomaalaiset usein kutsuvat palvelijoita orjiksi – haalien suureksi mielipahaksi. Onhan heidän yhteiskuntansa pystyvin ja ulkomaalaiset ovat tulleet vain häiritsemään sitä.

Vasta sota pakotti haalit toden teolla ulos metsäiseltä saareltaan. He ovat vuosien saatossa olleet ahkerasti tukkanuottasilla pohjoisen vaanien kanssa, mutta oppineet samalla käymään kauppaa ja puolustamaan valtakuntaansa niin vaaneilta kuin hirviöiltäkin. Jotkut heistä jättävät rakkaan metsämaansa liittyäkseen Seikkailijoiden kiltaan joko seikkailunhalusta tai sitten, kun palvelijan asema käy liian tukalaksi.