Zanit

Vuonna 295 Saraneaa koetteli Suureksi myrskyksi kutsuttu voimakas rajuilma. Meren aallot löivät korkeina, pyörremyrskyt iskivät valtakuntiin ja tuhoja syntyi monin paikoin viikkoja kestäneessä myräkässä. Kun myrsky viimein asettui, jotain merkillistä oli ajautunut rantaan eri puolilla Saraneaa tavallisen hylkytavaran lisäksi. Ihmisiä, jotka puhuivat merkillistä kieltä, ja jollaisia Saraneassa ei ollut ennen nähty. Merkilliset ihmiset eivät muistaneet, mistä olivat tulleet. Vain sen, keitä he itse olivat, ja keitä heidän rakkaimpansa olivat.

Saranean muut kansat suhtautuivat epäilevästi uusiin tulijoihin, sillä jokainen tiesi, ettei Ulkomeren aavojen takana voinut olla mitään. Ehkä tulokkaat olivat jokin hirviöiden juoni? Kirous? Epäilys kalvoi Saranean kansoja ja pian tulijoita karsastettiin yleisesti. He saivat monia pilkkanimiä, joista ’varis’ oli yleisin. Tulijat kutsuivat itseään zaneiksi.

Zanit ovat kansa ilman kotia. He ovat vuosien saatossa levittäytyneet ympäri Saraneaa, ja monet heistä vaeltavat edelleen paikasta toiseen karavaaniensa turvin, jotka ovat kuin pieniä kyläyhteisöjä. Zanit tuntevatkin hyvin toisensa, sillä erilaisuus yhdistää heitä Saranean muiden kansojen epäluulon alla, joka on pahimmillaan muuttunut vainoksi asti. Zanit ovat aina olleet valmiita lähtemään lyhyellä varoitusajalla, mikäli tilanne sitä vaatii.

Kiertelevä elämä on tehnyt zaneista monipuolisia osaajia ja eteviä ongelmanratkojia. He ovat kuuluisia sulavapuheisuudestaan ja sanotaankin yleensä, että zanit ovat Saranean parhaita näyttelijöitä. Liikkuva elämä vie zanit usein paikkoihin, jossa sattuu ja tapahtuu, joten heillä on hyvä kuva siitä, mitä valtakunnissa tapahtuu.

Zanit ovat jakautuneet heimoihin, joiden väliset suhteet ovat ulkopuolisille yleensä hämärän peitossa. Merkkipäiviä ja muita elämän tärkeitä tapahtumia zanit juhlistavat omassa piirissään ja suhtautuvat uteliaisiin hillityn epäilevästi. Zanien yhteisöjä johtavat yleensä vanhimmat, joilla on usein varsin painava sana sanottavanaan yhteisön asioihin niin vaaran kuin rauhankin aikana.

Seikkailijoiden kiltaan zanit liittyvät seikkailunhalusta, mutta myös todistaakseen Saranean kansoille, kuinka pystyviä he ovat. Zanien apu onkin historian saatossa ollut korvaamaton Seikkailijoiden killalle ja vuosien yhteistyö on kantanut hedelmää. Killan tuorein suurmestari on zani ja tämä merkittävä virka on jossain määrin alkanut vaikuttaa myös siihen, kuinka zanit nähdään osana Saranean kansoja.